Blog

MIND THE GAP
– en blog om organisationer, samfund og et musisk mindset.

 

Værsgo: Tanker til fri afbenyttelse.

Mit ønske med denne blog er at åbne både dit og mit blik. For verden omkring os.

Hvorfor arbejder vi på den måde vi gør? Hvad præger vores samfund? Hvordan er vi sammen som mennesker?
Jeg sætter ting sammen, som ikke umiddelbart passer sammen. Jeg hopper ind i mellemrummet, for at se hvad der gemmer sig der.
Med det ene formål at blive klogere. Mere nuanceret. Mere reflekteret.
Hvad kan jeg – og vi – lære af dem, der lever og arbejder helt anderledes end os selv?
Jeg har ikke patent på virkeligheden. Jeg præsenterer bare mit syn på verden og på (arbejds)livet.
Mit ønske er, at vi kan lære af hinanden. Så send mig en mail eller kommenter gerne på mine oplæg.

Tak fordi du læser med!

"/html/com_content/article/default.php"
Mind the Gap(s) | Forretnings- & Organisationsudvikling - Logo
3 grunde til en musisk leder

Kære medarbejder (leder eller HR-ansvarlige)

Måske ved du allerede, at én af de helt afgørende grunde til, at medarbejdere vælger at skifte arbejde, skyldes dårlig ledelse?

Det er blevet dokumenteret et utal af gange.

Blandt andet her, hvor Dansk HR i marts 2019 kunne dokumentere, at 31 % af de adspurgte i en undersøgelse blandt mennesker, der havde skiftet job inden for de sidste 3 år angav ”jeg oplevede dårlig ledelse i mit tidligere arbejde” som begrundelse for deres jobskifte.

Så, kære medarbejder:

Næste gang du skal ud at søge nyt arbejde (hvis ikke du allerede er i gang), så sørg for, at du får den rigtige leder fremadrettet!

Spørgsmålet er så:

Hvad skal du gå efter?

Gå efter en musiker frem for en elitesportsudøver

 

De seneste år har sportens verden været en stor inspiration for mange ledere og for den sags skyld for (ambitiøse) medarbejdere. Der er blevet kigget kraftigt på, hvad det er sportsudøvere gør, for at nå toppræstationen.

Det giver god mening i forhold til, hvordan den enkelte leder eller medarbejder kan optimere på egne opgaver og hvordan du som person sikrer dig, at du er skarp – mentalt såvel som fysisk – når du står overfor en vigtig opgave.

Der er bare (mindst) én udfordring ved det:

De sportsgrene, der hentes inspiration fra, er ofte solosportsudøvere: Der er ofte tale om triatleter, cykelryttere eller maratonløbere.

Personerne i disse sportsgrene drives ofte af, at de

• Kæmper imod sig selv og deres eget forbedringspotentiale og ydeevne.
• Træffer (mange) egoistiske valg, for at fremme deres egen præstation.
• ”Æder sig selv op indefra” på vej op ad den næste bjergskråning eller når de rammer muren i maratonløbet.

 

Overvej et øjeblik, om det er egenskaber, du har lyst til, at din kommende leder skal bestride?

 

Ledelse handler jo om at skabe resultater gennem andre. At få sine medarbejdere til at performe så godt som muligt, ved at skabe nogle rammer, som gør at medarbejderne – specialisterne – kan koncentrere sig om at løse de opgaver, de er blevet ansat til at løse.

Og hér handler det ikke alene om den individuelle performance.

Det handler om at kunne få medarbejdernes opgaveløsning til at spille sammen.

Opgaveløsningen fra de enkelte medarbejdere skal gerne flette sig sammen, så den samlede opgave løses så effektivt og gnidningsfrit som muligt, så kunden eller borgeren hurtigst – og bedst – muligt får den løsning, de har behov for.

 

Så…

Derfor er det vigtigt, at din leder formår at have fokus på samarbejdet og samspillet, frem for (primært) at have fokus på, hvordan hver enkelt medarbejder performer.

Der hvor du henter den bedste inspiration i den sammenhæng er i musikken.

Billedlig talt er det meget enkelt at forholde sig til:

En dirigent står foran et stort hold af musikere med hver deres kompetencer og opgaver. De skal selvfølgelig alle sammen være dygtige. Men de skal også kunne spille sammen. Det er langt fra nok, at dirigenten har fokus på at få hver enkelt medarbejder til at performe så godt som muligt.

Det er først når de alle sammen griber deres instrumenter og spiller sammen, at musikken opstår.

Og sådan er det også med jeres opgaveløsning - selv om det ikke kan høres i helt samme grad (det er i hvert fald nogle andre ting, I skal lytte efter)

Der er mindst 3 ting, der kendetegner den musiske leder

 

På mange måder ligner det musiske arbejde og sportsudøverens arbejde hinanden. Jeg vil vove den påstand, at musikere er lige så ambitiøse og dedikerede omkring deres arbejde, som sportsudøvere er. Musikere kan også være voldsomt egoistiske, og de skal selvfølgelig også igennem nogle seriøse til- og fravalg, for at nå helt til tops.

Både musikerne og den musiske leder ved imidlertid også godt, at hvis ikke de samarbejder – så opstår kaos, og så er der intet publikum til næste koncert.

Det betyder, at der er mindst tre ting, som i højere grad træder frem i forbindelse med det musiske arbejde – og den musiske ledelse – sammenlignet med sportsudøveren:

Den musiske leder:

 

1. Sidder med det samlede overblik over musikken og opgaven i det, der hedder et partitur. Derved ved lederen, hvor de svære passager er og hvilke medarbejdere, der er særligt vigtige hvornår. På den måde kan den musiske leder hurtigt og effektivt sætte ind lige dér hvor behovet er, når de enkelte medarbejdere har brug for hjælp og understøttelse.

2. Er nødt til at basere sit arbejde på tillid. Lederen kan ikke spille alle instrumenter selv – og i hvert fald ikke på én gang. Derfor må lederen læne sig ind i sin egen opgave og have tillid til - og give plads til - at musikerne løfter hver deres opgaver lige der foran publikum.

3. Er utrolig trænet i at lytte, og kan høre de små nuancer i musikken. Den evne kan overføres direkte til det organisatoriske arbejde, og er afgørende i det daglige arbejde i samspillet med medarbejdere, hvor det er vigtigt at kunne høre, hvad der bliver sagt – og hvad der bliver sagt imellem linjerne. Til situationen. Til muligheder, der opstår og til hvor eksempelvis en samtale bevæger sig henad.

Du behøver heldigvis ikke at være professionel musiker eller dirigent for at være en musisk leder. Det kan trænes, og det handler langt mere om, hvilken tilgang du har til arbejde og samarbejde.

Er du leder og læser med - og hvis du har brug for at vide mere om, hvordan det kan trænes, så


Læs mere om min masterclass: Sådan øger du teamets performance med op til 25 % - uden at køre dine medarbejdere over med stress lige her

(Dine medarbejdere vil takke dig for at have brugt en dag i selskab med mig!)

Hvis du er medarbejder og læser med, så skal du næste gang du sidder overfor en ansættende chef, spørge din kommende chef, om han eller hun helst vil

Lære at spille et instrument

eller

Gennemføre en ironman

Svarer personen foran dig i musisk retning, ville jeg være helt tryg ved at have vedkommende som leder :-)

OK – selvfølgelig er jeg biased…

 

Men det er nu ikke kun mig, der siger de her ting.

Der efterhånden mange undersøgelser, der peger på, at vi bliver bedre til at samarbejde, tilpasse os, stole på hinanden, kommunikere - og ikke mindst LYTTE til hinanden, når vi synger eller spiller musik sammen.

Det har jeg også fået bekræftet af Jens Bærentsen, tidligere Administrerende Direktør i Alka Forsikring, og bidragyder til min bog (LYT! - om samspil i organisationer):

I 10 år havde han et direktionsband sammen med resten af direktionen i Alka Forsikring. Hver onsdag morgen mødtes de og spillede en times rockmusik. De lærte hinanden at kende på en helt anden måde, og de udviklede deres lederkompetencer på helt nye måder. Ifølge Jens var det 10 års kontinuerlig teambuilding, og som Jens sluttede vores samtale af med at sige:

”Jeg tror på, at der bliver skabt bedre forretningsmæssige resultater, hvis man tænker og agerer mere musisk.”

Til sidst har jeg kun at sige:

Vil du med ud på denne rejse?

Så vil jeg anbefale dig følgende muligheder:

1) Skriv dig op til mit nyhedsbrev (Hvis du ikke allerede er tilmeldt) lige HER.

2) Køb LYT! lige HER. Så får du helt konkrete råd til, hvordan du både som medarbejder og som leder kan blive bedre til dit arbejde ved at tænke som en musiker og agere som et orkester.

3) Tag fat i mig på mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., så jeg kan hjælpe dig med at komme godt i gang – via mine masterclass’es for ledere eller i forbindelse med et medarbejderseminar i din virksomhed.

4) Husk: At næste gang du skal finde en ny leder, så gå efter én, der har musiske kompetencer.

SKAL VI BYTTE?

DU FÅR: Mine 3 bedste råd til at få

→ Bedre trivsel
→ Større arbejdsglæde
→ Højere kundetilfredshed

(og som følge af det: Bedre bundlinje)

JEG FÅR: Din email-adresse.


Samtidig får du frit abonnement på mit nyhedsbrev om organisationsudvikling og ledelse

*Skal udfyldes